FERTILITETSPROCESSEN

Ägguttag och spermaprov

Ägglossning, ägguttag och spermiens befruktning av ägget

Ägglossning, ägguttag och spermiens befruktning av ägget

Asset 8

Efter att äggen har stimulerats till mognad, oavsett om det sker med långt eller kort stimuleringsprotokoll, fortsätter IVF/ICSI-behandlingen med ägglossningsstimulering, ägguttag, befruktning av ägget i laboratoriet och insättning av det befruktade ägget i livmodern. 

Injicering av ägglossningshormon

När dina äggblåsor har uppnått rätt storlek får du instruktioner om att ta en spruta med ett ägglossningshormon vid en särskild tidpunkt. Injektionen ser till att äggen mognar och blir redo att befruktas.

Sprutan med ägglossningshormonet tar du hemma på egen hand. Om det känns jobbigt kan du be din partner eller en annan närstående att hjälpa dig.

Du kan läsa mer om insemination och vem som erbjuds denna typ av behandling under Behandlingsmetoder

Injicering av ägglossningshormon
Ægudtagning

Ägguttag

Två dygn efter att du har tagit ägglossningssprutan ska de mogna äggen tas ut.

Läkaren använder ultraljud för att hitta äggblåsorna och äggen plockas ut med en tunn nål. Du kan följa ingreppet på en skärm och se hur många ägg som tas ut. Innan ingreppet får du lokalbedövning i slidan för att slippa smärta, men du kan även få smärtstillande läkemedel om du upplever obehag.

Efter ägguttaget får du vila en stund innan du åker hem. 

Spermaprov

Spermaprovet ska lämnas i en tillhandahållen behållare och kan antingen göras på kliniken eller hemma. Om provet görs hemma är det viktigt att det inte blir för varmt eller kallt under transporten. Behållaren bör förvaras så nära kroppen som möjligt, exempelvis i byxfickan eller skjortfickan.

När kliniken har tagit emot spermaprovet kommer laboratoriet att preparera sädesvätskan för att säkerställa att endast de mest aktiva spermierna används för befruktningen.

I vissa fall kan spermierna behöva tas direkt från mannens testiklar (TESA). Du kan läsa mer om TESA under Behandlingsmetoder.

Befruktning

Cirka två till fem timmar efter ägguttaget tillsätter man spermier till äggen i laboratoriet.

Vid IVF ska spermierna själva befrukta ägget. Man kan säga att befruktningen sker naturligt, men i ett laboratorium och inte inne i en kropp.

Vid ICSI för man in en enskild spermie i ägget med en tunn glaspipett. ICSI innebär alltså att man sprutar in spermien direkt i ägget och på så vis hjälper befruktningen på traven.

Om äggen eller ägget har befruktats kommer de att dela sig under det kommande dygnet. Det är dock inte alla befruktade ägg som delar sig. Om ett befruktat ägg har utvecklats tillräckligt bra kan det återföras till livmodern. Insättningen sker två, tre eller fem dagar efter ägguttaget.

Ett befruktat ägg kallas för embryo.

Om det inte sker någon befruktning eller delning av äggen i laboratoriet kan man inte föra tillbaka något embryo till livmodern. 

Nedfrysning av befruktade ägg

Om man lyckas få fram flera ägg av bra kvalitet går det att frysa några av dem.

Det är bara befruktade ägg av god kvalitet som kan frysas ned. Först när insättningen av ett befruktat ägg är genomförd kan kliniken se om det finns några överblivna befruktade ägg som är tillräckligt bra för att frysa ned. 

Frysning af befrugtede æg

Smärta, smärtlindring och biverkningar

I samband med ägguttaget kan det uppstå smärta och olika biverkningar:

Blödning: Efter ett ägguttag är det normalt med en lättare blödning. Blodet beror på nålsticken genom slidväggen. Om blödningen är kraftig kan man behöva komprimera det blödande området för att stoppa blödningen. I mycket sällsynta fall kan en blödning efter ägguttag vara så kraftig att du behöver läggas in på sjukhus.

Smärta: Efter ägguttaget kan du känna lättare smärta. Besvären kan pågå upp till två veckor efter ingreppet.

Överstimulering: Vid hormonbehandling kan äggstockarna utveckla fler äggblåsor än förväntat och då finns risk för överstimulering. Kliniken övervakar utvecklingen av äggblåsor under behandlingen och anpassar din behandling så att risken för överstimulering minimeras. Vid stor risk kan kliniken välja att inte sätta in ägg utan i stället frysa ned alla dugliga befruktade ägg till ett senare tillfälle. 

Du kan läsa mer om symtom på överstimulering här. 

Infektion i underlivet: I samband med ägguttaget finns en viss risk för infektion i äggstocken. Detta är dock mycket sällsynt. 

FERTILITETSPROCESSEN 

Embryoåterföring och lutealfasstöd

Embryot sätts tillbaka in i livmodern och följs av behandling med ett graviditetsbevarande hormon som stöder lutealfasen och förbereder livmoderslemhinnan på att ta emot det. I vissa fall är det ett nedfruset och upptinat embryo från en tidigare cykel som sätts tillbaka in i livmodern. 

Ægoplægning og progesteron

Källor:

1177. IVF, provrörsbefruktning. Hämtad september 2022. | Livio. IVF – Provrörsbefruktning. Hämtad september 2022. | Skånes universitetssjukhus. Provrörsbefruktning (IVF) med egna könsceller. Hämtad september 2022. | Akademiska sjukhuset. IVF/ICSI. Hämtad augusti 2022. | Nordsjællands Hospital, Behandlingstilbud, Risici og bivirkninger, Nordsjællands Hospital Fertilitetsklinikken. | Nordic IVF. Överstimulering vid IVF. Åtkomst september 2022. | Livio. Allmän information om IVF. Åtkomst september 2022.

Läkaren Rebecka Kaplan Sturk

FERTILITET, FORÆLDRE

ARTIKEL

Kostråd till dig som vill bli förälder

Att det skulle vara möjligt att ”äta sig gravid” håller inte riktigt. Däremot påverkas fertiliteten hos både män och kvinnor av det mesta som serveras där hemma vid matbordet. Så den som planerar en graviditet inom den närmsta tiden gör rätt i att reflektera lite extra kring sina måltider. Hör vad modern forskning har att säga om saken.

FERTILITET, KOSTRÅD