Ensamstående
kvinnor

En behandling med donatorsperma kan hjälpa dig att bli mamma.

En behandling med donatorsperma kan hjälpa dig att bli mamma.

Asset 1
Sedan 2016 behöver kvinnor inte längre ha en partner för att behandlas för ofrivillig barnlöshet inom den svenska sjukvården.

Ensamstående kvinnor

Som ensamstående kvinna är du i behov av donatorsperma. I dessa fall matchar vårdpersonalen utseendemässiga egenskaper hos donatorn med dig som blivande mamma. På så sätt får barnet förutsättningar att likna sin förälder. Du och donatorn är alltid anonyma för varandra, men däremot har barnet rätt att i vuxen ålder vända sig till kliniken för att ta reda på donatorns identitet. Du kan läsa mer om donatorsperma här.

Fertilitetsprocessen börjar med en inledande undersökning. Här undersöker man om det finns några biologiska faktorer som påverkar din förmåga att bli gravid. I vissa fall kan det räcka med behandling i form av insemination för att uppnå graviditet. I andra fall kan man behöva en IVF-behandling. Du kan läsa mer om de inledande undersökningarna här och om de olika behandlingstyperna här.

Att skaffa barn är alltid ett stort beslut, likaså att välja att göra det på egen hand. För en del kan det vara ett uteslutande positivt beslut. Men för andra kan beslutet påverkas av åldersrelaterad stress och oro. Då kan det vara bra att söka sig till särskilda nätverk där man kan utbyta erfarenheter och bygga relationer med andra som valt att bli mammor på egen hand.

Heteropar

Ett heterosexuellt par kan räknas som ofrivilligt barnlösa eller infertila om de har försökt att bli gravida genom oskyddat samlag under ett års tid utan resultat.

Samkönade par

I Sverige kan samkönade par bli föräldrar med hjälp av donerade spermier.

Transpersoner

Om du eller din eventuella partner har en livmoder finns möjligheter till fertilitetsbehandling inom den svenska sjukvården.

Källor:

RFSU. Ofrivillig barnlöshet. Hämtad september 2022. | Livio. Donerade spermier – insemination. Åtkomst september 2022. | RFSL. Ensamstående förälder. Åtkomst september 2022. | RFSU. Ofrivillig barnlöshet. Hämtad september 2022.

Artiklar som kan vara intressanta för dig

Artikel

OM: Diagnostik och screening

Erika blev mamma efter 40 med hjälp av IVF

Artikel

OM: Diagnostik och screening

Diagnostik och screening av embryo i Sverige

Artikel

OM: Psykologiska aspekter

Hur stöttar man ofrivilligt barnlösa?