FERTILITETSPROCESSEN

Bra att veta

Fertilitetsbehandlingen kan innebära att du behöver vara borta från jobbet ibland. Och glöm inte att kontakta kliniken om du har frågor eller problem.

Fertilitetsbehandlingen kan innebära att du behöver vara borta från jobbet ibland. Och glöm inte att kontakta kliniken om du har frågor eller problem.

Asset 12

Var beredd på att du och din eventuella partner kan behöva vara borta en del från jobbet under tiden som fertilitetsbehandlingen pågår. Som kvinna bör du till exempel inte arbeta den dagen då äggen plockas ut eftersom kroppen behöver vila. Däremot kan du gå till jobbet samma dag som äggen sätts in.

Frånvaro från jobbet

Under tiden som fertilitetsbehandlingen pågår kan du och din partner behöva vara borta en del från jobbet. Det gäller exempelvis den dagen då ägguttaget ska ske. Men vid ägginsättningen kan du gå till jobbet redan samma dag.

De flesta besök på kliniken kräver ingen sjukfrånvaro. Tidpunkterna kan dock ligga inom dina arbetstider, eller så kan situationen kräva att du eller ni kommer in med kort varsel. Vissa väljer därför att prata om situationen med sin arbetsgivare, så att han eller hon är medveten om varför du måste vara frånvarande ibland. Andra planerar in sina besök under semester eller ledighet.

Kontakt med fertilitetskliniken

 Under en fertilitetsprocess är det naturligt att det uppstår situationer där du eller din partner behöver råd eller svar på frågor och då är det viktigt att ni får den hjälp som ni behöver.

Om du behöver tala med en läkare eller sjuksköterska, är osäker på något, eller har andra problem eller frågor kan du alltid vända dig till kliniken.

Om det uppstår akuta problem utanför klinikens öppettider ska du kontakta din egen läkare eller jourhavande läkare. 

Play Video about Det kan vara svårt att få barn - småmirakel.no

Orsaker till infertilitet

Det kan vara svårt att skaffa barn, och faktum är att uppemot 15 % av alla heterosexuella par upplever infertilitet under någon eller flera perioder i livet.

I den filmen får du veta mer om orsaker till ofrivillig barnlöshet.

Behandling i offentlig eller privat regi

Du som kvinna kan behandlas i privat regi både före och efter din behandling med stöd från den offentliga vården. På vissa privata kliniker kan du som kvinna få behandling även efter 40 års ålder. För en översikt över offentliga och privata kliniker i Sverige, klicka här

Skjuta upp behandlingen

Du och din partner kan alltid välja att skjuta upp behandlingen.

Kontakta kliniken så att de kan notera detta i journalen. Fråga även hur länge behandlingen kan skjutas upp.